Info ASTHMA ( LELAH )

6:00 AM
Bila kata tentang penyakit pasti ada dan pernah menghidapi ASTHMA atau LELAH.. Asma atau lelah ialah serangan sesak atau kesusahan bernafas berserta bunyi termengah-mengah di dada. Ia juga menghasilkan bunyi seperti siulan kerana penyempitan pada saluran cabang tenggorok di paru-paru.. Asma terjadi apabila otot pada saluran udara yang menghubungkan hidung kepada paru-paru menjadi kejang. Ketika otot kejang, saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan.. Keadaan menjadi teruk apabila pesakit mempunyai kahak pekat yang menutup salur pernafasan menyebabkan udara susah keluar masuk.. Apabila ini terjadi, paru-paru akan kekurangan udara dan pesakit boleh pengsan serta boleh menyebabkan kematian.. Antara tanda lain asma ialah sukar hendak bernafas, terbatuk-batuk dan pernafasan menjadi pendek.. Antara faktor yang boleh memburukkan asma ialah alahan kepada habuk rumah, bulu binatang, debunga rumput dan asap rokok.. Terlalu banyak bersenam dan melakukan kerja-kerja juga memungkinkan mendapat asma. Begitu juga jika sering mengalami tekanan perasaan dan mendapat jangkitan pada paru-paru.. Bagi mereka yang alah kepada ubat-ubatan seperti aspirin dan penisilin, wajar berhati-hati kerana kemungkinan mendapat serangan asma jika mengambil ubat berkenaan..


 " Kesemua symthom-symthom ini pernah saya lalui sejak umur 6 tahun.. keadaan ketika diserang penyakit ini teramatlah terseksa.. kadang-kadang asyik terfikir aku akan mati ke tak lama lagi ?  Beribu ringgit terpaksa dikorbankan oleh mak ayah sebab nak ubat penyakit ini.. bila fikirkan pengorbanan mereka teramatlah besar sebab bila penyakit ini menyerang di tengah malam saya akan dihantar ke klinik yang selalu merawat saya.. dulu pam pernafasan itu dah terlalu menjadi kebiasaan.. "

Asma pada kanak-kanak

Serangan asma pada kanak-kanak adalah masalah biasa kerana 10 - 20 peratus kanak-kanak di dunia ini mengalami asma.
Ia selalunya bermula dengan serangan selesema, batuk dan kemudian sesak nafas. Jika tidak diubat dengan sempurna, kanakkanak itu berkemungkinan akan menghidap asma hingga dewasa.
Menurut kajian, kira-kira 80 peratus kanak-kanak penghidap asma akan hilang penyakit mereka apabila mencapai usia 5 tahun.
Bagi kanak-kanak menghidap asma yang sederhana, serangan ini akan hilang dalam lingkungan usia 12 -13 tahun. Sebilangan 50 - 60 peratus akan sembuh apabila mereka dalam lingkungan 20 - 25 tahun dan 20 peratus lagi akan mendapat asma berterusan dan hanya sebilangan kecil akan sembuh.
Asma tidak boleh diubati tetapi biasanya kanak-kanak akan sembuh apabila usia mereka meningkat. Manakala orang dewasa yang baru mendapat asma akan kekal menghidapnya.
Asma tidak memberi apa-apa kesan kepada jantung tetapi boleh memudaratkan paru-paru.

" Doktor sering nasihat dan pujuk saya time kecil-kecil dulu supaya tak ambil makanan sejuk sampai usia 12 tahun untuk pulihkan injap sempit.. "

Perubatan


" Inhaler ini yang saya gunakan hampir 10 tahun dulu.. serbuk ubat di dalamnya selalu dibeli berkotak-kotak untuk emergency..  saya still ingat bagaimana menggunakannya.. "

Sedutan (Inhaler)
Ubat sedutan ini bertujuan mencegah asma yarig kerap terjadi. Antaranya ialah Becotide, Pulmicate, salbotomol dan theophylline. Apabila mengalami serangan asma, doktor akan memberi ubat sama ada dalam bentuk tablet, kapsul, bancuhan, penyedutan, aerosol atau supositori.
Ubat yang diberikan itu selalunya mampu mengatasi masalah penyempitan saluran cabang tenggorok pada paru-paru. Pesakit juga kadangkala diberi sejenis steroid untuk meredakan kesesakan nafas yang dialami.

Pesakit juga mungkin diberi ubat sodium cromoglycate yang akan membantu mereka mengelakkan serangan asma.
Ubat sedutan ini antara lain:
1. Selamat dan cepat memberi kesan.
2. Ubatnya berkesan selama empat jam.
3. Boleh diambil selalu dan apabila diperlukan.
4. Ulang setiap dua atau tiga jam
5. Boleh digunakan sebelum bersenam.
6. Tetapi tidak berkesan pada asma yang teruk.

Perbezaan antara penyedut dan ubat tablet (makan)
 
Ubat penyedut memberi kesan yang lebih cepat berbanding ubat makan yang hanya akan berkesan setelah setengah jam mengambilnya.

Penyedut pula mempunyai dos yang lebih rendah dan kesan sampingan kurang berbanding ubat yang dimakan.
 

Alahan asma
 1.  Binatang peliharaan adalah penyebab utama penyakit asma atau lelah. Penghidap asma sering alah kepada bulu binatang peliharaan mereka terutama kucing dan anjing.
 2.  Alat solek dan kelengkapan dandanan diri.
 3. Debunga. Ini sering terjadi kepada mereka yang berada di negara yang mempunyai 4 musim. Debunga banyak pada musim bunga.
 4. Pewarna makanan.
 5.  Asap dan debu.
 6. Debu/kutu rumah (house mite).
 7. Senaman berlebihan.
 8.  Tekanan
 9.  Jangkitan seperti vlrus dan selsema.
 10.  Pekerjaan yang membabitkan debu dan asap.
 11.  Genetik. 

 " Sepanjang saya sakit emak selalu jaga persekitaran dan setiap pergerakan saya sehingga kini.. carpet, binatang berbulu, habuk, pemakanan dan semua lah.. sampai ayah janji after 12 tahun kalau dah baik minta je apa nak makan.. Insyaallah ayah belikan, janji jaga makan hingga 12 tahun.. Alhamdulillah, sekarang dah kembali normal.. cuma kadang-kadang ada diserang tetapi tidak seteruk dahulu dan still ada kesan pada injap.. "

Apa patut anda buat jika diserang asma.

Sebaik sahaja serangan bermula, ambil ubat sedutan. Tunggu hingga 15 20 minit dan ulang jika ia tidak berkesan. Ubat yang dimakan akan mengambil masa 30 minit hingga sejam untuk menunjukkan kesan.

Jika anda merasakan kesan ubat, ulangi mengambilnya pada masa yang disyorkan.
Jika ubat yang diambil tidak berkesan, cepat-cepat berjumpa doktor.
Bagaimanapun, ubat-ubatan yang dicadangkan itu boleh meninggalkan kesan sampingan kepada pesakit seperti terlalu mengantuk, loya, muntah, darah gemuruh, kesukaran hendak tidur dan letih.

Jika ubat yang diambil meninggalkan kesan sampingan dan menjejas kehidupan seharian, anda dinasihatkcm supaya segera berjumpa doktor.
Pesakit juga dinasihatkan supaya mendapatkan pandangan daripada doktor atau pakar farmasi kerana pengambilan ubat-ubatan tanpa mengikut dos boleh menjejaskan keberkesanan ubat itu.
Sebaik-baiknya ambil ubat terakhir anda sebelum masuk tidur kerana serangan asma lebih kerap berlaku pada sebelah malam.

Selepas mengambil ubat, anda perlu berkumur-kumur, terutama jika anda diberi ubat jenis sedutan. Amalan ini penting untuk mengelakkan mulut dan tekak anda menjadi kering.
Pesakit juga harus ingat, selain rawatan ubat-ubatan, mereka perlu berusaha mengelakkan bahan-bahan yang boleh menyebabkan serangan asma. Peringatan :
1. Ambil ubat seperti dicadangkan doktor dan jangan berhenti hingga dinasihat oleh doktor.
2. Jangan tunggu hingga janji temu yang seterusnya jika serangan asma anda semakin meruncing.
3. Bawa ubat anda ke mana-mana anda pergi terutama penyedut/inhaler.
4. Elakkan menghisap rokok atau berada berdekatan orang yang menghisap rokok.
5. Senaman baik untuk kesihatan (ketika anda tidak mendapat serangan asma) tetapi dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.
6. Ambil ubat sebelum anda jangka akan ke tempat yang mungkin akan menimbulkan serangan asma
7. Jika anda sering mendapat serangan asma yang teruk, sentiasa bawa nota (untuk ubat) daripada doktor anda.

Nasihat : 

" Bagi anda yang sedang atau ada symthom akan menghidapi penyakit seperti ini.. tolonglah jaga pemakanan dan persekitaran anda daripada sekarang.. Jangan asyik fikir umur muda dan  ikut sedap perut sendiri atau aku tak akan sakitlah.. tapi kesihatan yang perlu diutamakan.. Memang itu hak anda tapi sebagai saya yang pernah lalui komplikasi dalam penyakit kronik, saya merayu sayanglah diri kita kalau bukan kita yang sayangkannya.. Dalam saya berkeadaan seperti ini, saya terasa amat bersyukur kerana banyak pengalaman dan pengajaran daripada semua yang terjadi.. ada hikmah setiap yang diberikan oleh-Nya.. Saat ini aku teramat bersyukur kehadrat Ilahi memberikan usia dan nafas untuk terus hidup dengan kehidupan yang sihat dari pelbagai sudut.. "
Previous
Next Post »
0 Komentar

SDK ucapkan terima kasih kerana tinggalkan komen dan "Amalkan Gaya Hidup Sihat" :)