Middle East Respiratory Syndrome (MERS)

1:33 PM
Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) adalah penyakit pernafasan virus pertama dilaporkan di Arab Saudi pada tahun 2012. Ia adalah disebabkan oleh virus korona yang dipanggil MERS-CoV. Kebanyakan orang yang telah disahkan menghidap jangkitan MERS-CoV dibangunkan penyakit pernafasan akut yang teruk. Mereka mempunyai demam, batuk, dan sesak nafas. Kira-kira separuh daripada orang-orang ini meninggal dunia. 

Setakat ini, semua kes-kes yang telah dikaitkan dengan enam negara di dalam atau berhampiran Semenanjung Arab. Tiada kes telah dikenal pasti di Amerika Syarikat Virus ini telah merebak dari mereka yang sakit kepada orang lain melalui hubungan rapat. Walau bagaimanapun, virus itu tidak menunjukkan untuk menyebarkan dengan cara yang berterusan dalam masyarakat. Keadaan ini masih berkembang. 
CDC bekerjasama dengan rakan kongsi untuk lebih memahami risiko virus ini, termasuk sumber, bagaimana ia merebak, dan bagaimana jangkitan mungkin dicegah. CDC telah menyediakan maklumat untuk pelancong dan bekerjasama dengan jabatan kesihatan, hospital, dan rakan-rakan lain untuk menyediakan bagi kes-kes mungkin di Amerika Syarikat.

Photo: MERS-CoV particles as seen by negative stain electron microscopy. Virions contain characteristic club-like projections emanating from the viral membrane.


Coronaviruses


Coronaviruses adalah virus biasa yang kebanyakan orang mendapat masa dalam kehidupan mereka. Coronaviruses Manusia biasanya menyebabkan ringan kepada sederhana penyakit saluran atas pernafasan. 
Coronaviruses dinamakan untuk pancang kelihatan seperti mahkota di permukaannya. Terdapat tiga utama sub-tajuk daripada coronaviruses, yang dikenali sebagai alfa, beta dan gamma, dan sekumpulan sementara-ditugaskan baru keempat dipanggil coronaviruses delta. 

Coronaviruses manusia pertama kali dikenal pasti pada pertengahan 1960-an. Lima coronaviruses yang boleh menjangkiti orang: coronaviruses alfa 229E dan NL63 dan coronaviruses beta OC43, HKU1, dan SARS CoV, virus korona yang menyebabkan sindrom pernafasan akut yang teruk. 

Coronaviruses juga boleh menjangkiti haiwan. Kebanyakan coronaviruses ini biasanya menjangkiti hanya satu spesies haiwan atau sekurang-kurang, sebilangan kecil spesies berkait rapat. Walau bagaimanapun, SARS-CoV boleh menjangkiti manusia dan haiwan, termasuk monyet, musang sawit Himalaya, anjing Raccoon, kucing, anjing, dan tikus.
Previous
Next Post »
0 Komentar

SDK ucapkan terima kasih kerana tinggalkan komen dan "Amalkan Gaya Hidup Sihat" :)